2021-10-27 10:49:41

Od zrna do kruha- 2.b i 3.b

Svake godine u školi tijekom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Svjetski dan hrane. Ove školske godine u školi smo 15. listopada obilježili Dane kruha, a dan ranije išli smo na izvanučioničku nastavu u Klis. Sunčani jesenski dan učenici 2.b i 3.b razreda iskoristili su za posjet Etno agro parka Stella Croatica u Klisu kako bi pod vodstvom mentora aktivno sudjelovali u edukativnoj i zanimljivoj radionici.

                               

Sudjelovali su na radionici “Od zrna do kruha”; mijesili su pripremljeno tijesto te svojim ručicama oblikovali kruh. Bilo je tu svega, pahuljica, kružića, lepinjica...

                

Dok su se peciva oblikovana vrijednim dječjim ručicama pekla, djeca su uživala u finom i zdravom doručku kojega su voditelji pripremili za njih. 

               

Stručni vodiči proveli su ih kroz seosko gospodarstvo. Vidjeli su konobu, komin, pravi seoski dvor okružen kamenim kućama i još mnogo toga. Ušli su u potpuno namještenu starinsku sobu, opipali slamaricu u kočeti, starinske predmete vezane za život na selu poput alatki, pomagala za ratarstvo i stočarstvo…te tako doživjeli način života naših starih.

Uslijedila je prezentacija raznih žitarica nakon koje je bio kviz znanja u kojem su djeca uživala, ali i kojim su provjerili što su sve naučili. Nakon kviza boravili smo na svježem zraku i razgledali Botanički vrt s oko 500 vrsta biljaka. Učenici su se zabavili, naučili mnogo toga te se na kraju zasladili svojim kruščićima.

                     

Svoje zadovoljstvo podijelili smo u eTwinning projektu Tragači znanja kojem je cilj potaknuti učitelje na dijeljenje svojih ideja i dobrih primjera istraživačke i izvanučioničke nastave.


Osnovna škola "Dobri" Split